LaAlba
[detalii meteo] www.laAlba.ro ¦ www.laArad.ro ¦ www.laArges.ro ¦ www.laBacau.ro ¦ www.laBihor.ro ¦ www.laBistrita.ro ¦ www.laBotosani.ro ¦ www.laBraila.ro ¦ www.laBrasov.ro ¦ www.laBucuresti.ro ¦ www.laBuzau.ro ¦ www.laCalarasi.ro ¦ www.laCaras.ro ¦ www.laCluj.ro ¦ www.laConstanta.ro ¦ www.laCovasna.ro ¦ www.laDambovita.ro ¦ www.laDolj.ro ¦ www.laGalati.ro ¦ www.laGiurgiu.ro ¦ www.laGorj.ro ¦ www.laHarghita.ro ¦ www.laHunedoara.ro ¦ www.laIalomita.ro ¦ www.laMaramures.ro ¦ www.laMehedinti.ro ¦ www.laMures.ro ¦ www.laNeamt.ro ¦ www.laOlt.ro ¦ www.laPrahova.ro ¦ www.laSalaj.ro ¦ www.laSatumare.ro ¦ www.laSibiu.ro ¦ www.laSuceava.ro ¦ www.laTeleorman.ro ¦ www.laTimis.ro ¦ www.laTulcea.ro ¦ www.laValcea.ro ¦ www.laVrancea.ro ¦
Password Generator ¦ Sitemap Generator ¦ Chroot
Alba Iulia
» despre
» harta
» administratie
» galerie foto
Judetul Alba
» administratie
» harta
» obiective turistice
» localitati
Informatii Utile
» transport local
» mersul autobuzelor
» mersul trenurilor
» transport aerian
» telefoane utile
» farmacii
» oficii postale
» pasapoarte
» retea bancomate
» distante localitati
» prefixe judete
» prefixe tari
» diverse
Divertisment
» program TV
» horoscop
» download
» jocuri
Curs valutar
EUR Euro - EUR (€) in scadere
ieri: 4.4800 lei
azi: 4.4709 lei
-0.0091 lei / -0.2 %
USD Dolar - USD ($) in scadere
ieri: 3.9888 lei
azi: 3.9644 lei
-0.0244 lei / -0.61 %
Euro / Dolar in crestere
1.12776 / 0.41 %
ultima actualizare:
27-01-15 15:01

Obiective turistice ale judetului Alba
Biblioteca Batthyaneum - Alba Iulia, jud. Alba

Biblioteca Batthyaneum, infiintata de episcopul Ignat Batthyani, a fost instalata intr-o cladire ce apartinea unei manastiri. In fondul bibliotecii se afla 1665 manuscrise rare printre care o parte din vestitul Codex aureus scris cu aur pe pergament (secolul al Vlll-lea) si Liber de bello Jugurthino (secolul al X-lea) precum si 609 incunabule, dintre care mentionam: Hervidum epistolarum (tiparit !a Milano 1494) si Cosmografia lui Ptolemeu (1482). In cladlrea bibliotecii, Batthyani a instalat primul observator astronornic modern de pe teritoriul Romaniei (1779) inzestrat cu cele mai perfectionate aparate din acea epoca.


Catedrala ortodoxa a reintregirii - Alba Iulia, jud. Alba

Construita intre 1921-1922, catedrala reprezinta o simbioza de vechi stiluri romanesti. Planurile acesteia, au fost concepute de arhitectul Victor Gh. Ieremia. Ansamblul se compune din biserica, incinta cu doua pavilioane spre rasarit si alte doua, mai mici, spre apus, intre ultimele ridicandu-se clopotnita inalta de 58 m. Intrarea in biserica se face printr-un pridvor in nisele caruia, sunt montate inscriptii in marmura. In pronaos au fost zugravite chipurile voievodului Mihai si al sotiei acestuia, Stanca

Catedrala romano-catolica - Alba Iulia, jud. Alba

Catedrala Romano Catolica-Alba Iulia (1246-1300), cel mai valoros monument de arhitectura medievala din Transilvania, de aceeasi varsta cu celebra Notre Dame, a fost ridicata pe locul unei biserici distrusa de tatari in 1241.
Actualul edificiu, in stil romanic tarziu, a fost inaltat in doua etape (1247-1291 si 1320-1356). Iancu de Hunedoara a restaurat-o si a facut din ea necropola familiei sale.
In secolul al XVI-lea i s-au adus noi completari: o capela pe latura nordica (in stilul Renasterii italiene) si frescele din interior. Intre 1550 si 1700, catedrala a fost preluata de unitarieni si calvini, iar la inceputul secolului al XVIII-lea a revenit ritului catolic.
Intre 1718 si 1737, s-a construit o bolta la intrarea vestica si frontonul triunghiular, strajuit de patru statuete de sfinti si trei basoreliefuri. In interior in partea dreapta, se afla oranduite sarcofagiile Huniazilor, lucrate in stil gotic, deteriorate in timpul atacurilor tatare. In nava laterala nordica se afla pietrele de mormant ale unor episcopi si demnitari laici transilvaneni din secolele al XIV-lea si al XV-lea.
Catedrala are o orga cu 2209 tuburi, datand din 1877.
La exterior, catedrala impresioneaza prin contrafronturile solide si zvelte ale corului gotic. Fatada principala indreptata spre nord, are la colturi cate un pilastru, iar la mijloc se afla un portal deasupra caruia a fost montata stema episcopului Ladislau Gereb.
Turnul de pe latura de sud, a fost construit de-a lungul a patru secole.
Desi cuprinde elemente arhitectonice de stiluri diferite (gotic, renascentist, baroc), catedrala se prezinta ca un monument reprezentativ al arhitecturii romanice tarzii.

Celula lui Horea - Alba Iulia, jud. Alba

Cetatea Alba Iulia - Alba Iulia, jud. Alba

Este prima cetate medievala construita de voievodul Gyula. Cetatea se intinde pe aproximativ 70 ha, fiind conceputa dupa sistemul Vauban: avea un fort central, 7 bastioane, incinta exterioara, fortificata puternic pe laturile de vest, sud si nord cu santuri duble, iar in interior cu numeroase casemate si depozite de munitii, adaposturi s.a. Constructia a inceput pe la 1714 si a durat 24 de ani. Planurile au fost executate de arhitectul Visconti si aprobate de generalul Eusebiu de Savoia. Lungimea zidurilor atingea 12 km. Exista trei porti monumentale executate de arhitectul vienez, Johan Konig. Cele 7 bastioane, fiecare purtand un nume, aveau blazoane si inscriptii dedicate patronilor lor.

Cladirea colegiului reformat - Alba Iulia, jud. Alba

Colectia Muzeala a Episcopiei Ortodoxe - Alba Iulia, jud. Alba

Muzeul National al Unirii - Alba Iulia, jud. Alba

Muzeul detine doua cladiri cu valoare de monument istoric. Cladirea Babilon a fost construita intre 1851 - 1853, in spiritul arhitecturii romantice. A fost folosita ca pavilion de locuinte pentru ofiteri, iar in 1967 - 1968 a fost reamenajata ca spatiu muzeal. Sala Unirii a fost construita intre 1898 - 1900, avand initial destinatia de cazinou militar. A fost restaurata in 1922 si in 1967 - 1968. Este cladirea unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu Romania. Muzeul din Alba Iulia a fost inaugurat in 1888 din initiativa Societatii de istorie, arheologie si stiintele naturii din Comitatul Alba Inferioara, avandu-l ca director pe renumitul arheolog Adalbert Cserny (1842 - 1916). In 1929, sub egida ASTREI a fost organizat ca Muzeu al Unirii. Bogatelor colectii arheologice li s-au adaugat piese valoroase referitoare la istoria moderna a romanilor. In 1938, sub conducerea istoricului Ion Berciu, sub noua denumire de Muzeul Regional Alba Iulia, asezamantul a intrat in administratia statului roman. A cunoscut o ampla reorganizare in 1968, revenind la numele de Muzeul Unirii. In linii mari, forma actuala a expozitiei de baza dateaza din 1975. In 1992 a devenit Muzeul National al Unirii subordonat direct Ministerului Culturii. Muzeul prezinta publicului arheologie: preistorica (ceramica, unelte si arme din piatra, bronz, fier), dacica - provenind de la cetatile dacice Craiva, Cugir si Capalna (ceramica, monumente, unelte, arme si podoabe din fier, bronz, argint), romana - provenind din marele centru urban Apulum (monumente epigrafice, sculpturale, gliptica, numismatica, vase ceramice, lucerne, unelte si arme din fier, obiecte de podoaba), medievala (ceramica, bijuterii si obiecte din aur, argint si bronz din secolele VIII - X din necropolele dezvelite la Alba Iulia, Blandiana si Ghirbom, cahle, arme, sigilii nobiliare si ale orasului Alba Iulia); istorie (documente, fotografii si obiecte memoriale legate de Revolutia de la 1848, Memorandum, Unirea de la 1 Decembrie 1918); periodice - carti; colectii de etnografie si arta populara (port, tesaturi, ceramica, icoane pe lemn si sticla, obiecte din metal si lemn); numismatica (antica, medievala si moderna); biblioteca (55.000 volume).


Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan - Alba Iulia, jud. Alba


Palatul Apor si Palatul Bethlen Miklos - Alba Iulia, jud. Alba


Palatul Voievodal - Alba Iulia, jud. Alba


Ruinele Vechii Cetati medievale - Alba Iulia, jud. Alba

In perioada cuprinsa intre secolele al IX-lea si al X-lea, existenta unor centre fortificate la Balgrad (Alba Iulia) implica si existenta unei formatiuni politice, a unui voievodat. In aceasta zona in secolul al XIII-lea, documentele amintesc de o cetate de piatra. In 1516, incepe constructia unei cetati, a carei lucrari se desfasoara atat in timpul domniei lui Sigismund Zapolya (1541-1551; 1556-1571), cat si in timpul lui Gabriel Bethlen (1613-1629) si Gheorghe Rakoczi (1648-1660). Un plan al cetatii a fost desenat de italianul Giovanni Morando in 1711. Astfel, cetatea de plan patrat, avea ziduri massive de piatra, inconjurate de un sant adanc. Pe latura de est, cetatea avea o poarta impunatoare, numita "Sf. Gheorghe", iar pe cea de vest, o alta poarta numita "Sf. Mihail". Azi se pastreaza bine latura de sud a acestei constructii, precum si cele doua bastioane construite in timpul lui Gabriel Bethlen.

Sala Unirii - Alba Iulia, jud. Alba

Sala Unirii se află într-o cladire datînd din 1908 și în care a funcționat clubul ofițerilor din oraș. La 1 decembrie 1918, aici s-a adoptat Declarația de unire a Transilvaniei cu România, care a fost apoi citită celor peste 100000 de reprezentanți adunați pe platoul de pe Dealul Furcilor (azi numit Campul lui Horea). In această sală, restaurată și amenajata, se păstrează drapele și cocarde purtate de participanții la marele eveniment, mobilier de epocă, volumele cu Documentele Unirii.

Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul - Alba Iulia, jud. Alba

» Afaceri, Comert
» Agricultura
» Asociatii/ONG
» Auto
» Constructii
» Cumparaturi
» Divertisment
» Educatie, Cultura
» Energie
» Financiar
» IT, Comunicatii
» Mass Media
» Productie
» Sanatate
» Servicii
» Silvicultura
» Sport, Agrement
» Transport
» Turism
Clipul zilei
Inscrieti firma in catalogul LaAlba
Prima Pagina ¦ Publicitate ¦ Contact ¦ Parteneri
© 2005-2007 Media City Grup. Toate drepturile rezervate. RSS2 versiune pentru PDA seteaza ca pagina de start

www.laAlba.ro ¦ www.laArad.ro ¦ www.laArges.ro ¦ www.laBacau.ro ¦ www.laBihor.ro ¦ www.laBistrita.ro ¦ www.laBotosani.ro ¦ www.laBraila.ro ¦ www.laBrasov.ro ¦ www.laBucuresti.ro ¦ www.laBuzau.ro ¦ www.laCalarasi.ro ¦ www.laCaras.ro ¦ www.laCluj.ro ¦ www.laConstanta.ro ¦ www.laCovasna.ro ¦ www.laDambovita.ro ¦ www.laDolj.ro ¦ www.laGalati.ro ¦ www.laGiurgiu.ro ¦ www.laGorj.ro ¦ www.laHarghita.ro ¦ www.laHunedoara.ro ¦ www.laIalomita.ro ¦ www.laMaramures.ro ¦ www.laMehedinti.ro ¦ www.laMures.ro ¦ www.laNeamt.ro ¦ www.laOlt.ro ¦ www.laPrahova.ro ¦ www.laSalaj.ro ¦ www.laSatumare.ro ¦ www.laSibiu.ro ¦ www.laSuceava.ro ¦ www.laTeleorman.ro ¦ www.laTimis.ro ¦ www.laTulcea.ro ¦ www.laValcea.ro ¦ www.laVrancea.ro ¦
Password Generator ¦ Sitemap Generator ¦ Chroot